Cu 4 etape înaintea finalului de sezon în Superliga, în lupta la titlu avem, potrivit șanselor matematice, 5 echipe: Farul Constanța, FCSB, CFR Cluj, Universitatea Craiova și Rapid București. În mod cert, potrivit datelor de asistență pe stadioane din ultimii ani și tuturor sondajelor, Craiova și echipele din Capitală sunt cele mai susținute la nivel național dintre acestea. Dacă în 2023 campioana va fi Farul sau CFR, fotbalul nostru ar scrie o pagină de istorie rară în fotbalul european la nivel de fani în tribune și comunități de suporteri! Campioanele României, cei mai puțini suporteri din Europa fotbalului care contează!
Am analizat asistența medie pe stadioane potrivit transfermarkt.com pentru campioanele ultimilor 7 ani din România, adică Astra Giurgiu, Viitorul Constanța (devenită Farul) și CFR Cluj. Numărul de suporteri, în medie, pentru sezoanele când au triumfat. Au fost excluse edițiile 2019/20 și 2020/21 când pandemia Covid a afectat accesul suporterilor pe arene. Rămân, așadar, cinci ediții de Superliga.
Ulterior, aceeași analiză am realizat-o, pentru același interval de timp, asupra campioanelor din țările europene cu o populație aproape de valoarea României. Cum țara noastră, potrivit worldometers.info, are 19,2 milioane locuitori, am selectat cele 6 țări cu populația din intervalul 10 milioane locuitori – 19,2 milioane locuitori:
Așadar, toate țări cu populație mai mică decât România. Și, așa cum vom descoperi, aproape în totalitate cu campioane care strâng pe stadion o medie de fani mai mare decât campioanele noastre recente!
Pentru toate echipele avem media cumulată, atât din sezonul regular, cât și din play-off, acolo unde formatul competițional a prevăzut asta. În cazul în care o echipă a fost campioană în mai multe ediții din acest interval de 5 sezoane, s-a realizat media acestora (cazul CFR Cluj).
Campioanele din Olanda și Portugalia sunt deja într-o zonă cu medii de peste 30.000 de fani, e suficient să ne gândim că Ajax și Feyenoord au avut chiar peste 40.000 de suporteri. Rămâne, așadar, o luptă în teorie cu Belgia, Suedia, Cehia și Grecia, pentru fotbalul nostru. Iată situația, cu media de spectatori, echipa și țara campioanei, pentru cluburile cu medii de peste 15.000 de fani:
Unde sunt campioanele României din ultimii ani? Mult mai jos, nu ating nici bariera de 10.000 suporteri în medie! CFR Cluj pentru că nu reușește asta, pur și simplu, deși are stadion pe măsura obiectivului, iar Astra și Viitorul nici dacă s-ar fi bazat pe un număr larg de susținători, n-ar fi avut arene pentru așa ceva!
Dincolo de populația țării, în tot fotbalul european care contează la nivel mediu măcar, exceptând ligi precum Andorra, Lituania sau Luxemburg, campioanele noastre recente se poziționează incredibil. Și chiar am parcurs toate cazurile europene! Spre exemplu, campioana-surpriză a Poloniei din 2019, Piast Gliwice, a avut totuși o medie de 4.978 de fani în sezonul de succes, peste Astra și dobrogenii lui Hagi! Deși Piast nu e între formațiile de top ca susținere în Polonia.
Leicester, ”minunea” Angliei din 2016, a avut 32.000 de fani în tribune ca medie în acea ediție (și un stadion modern, firește), de cinci ori mai mult decât media CFR-ului. Iar Midtjylland, echipă fără tradiție, fondată în 1999, a strâns în medie 8.367 fani când a ieșit campioana Danemarcei în 2018. Mult peste campioanele României!
Parametrii celor de la CFR, Astra și Viitorul sunt comparabili doar cu cei de la Ludogoreț, ”echipa-titlu” a ultimilor ani în Bulgaria, la nivel de constanță a medie scăzute.
Gică Hagi a înțeles perfect nevoia unui salt pentru proiectul Viitor, iar noul proiect Farul înseamnă, automat, o bază mai largă de suporteri. Însă până când infrastructura se va apropia de ritmul ambițiilor lui Hagi, echipa care e pe locul 1 acum în play-off-ul Superligii joacă pe același stadion de la Ovidiu. Pe care a ieșit campioană Viitorul și care are o capacitate de doar puțin peste 4.500 locuri. Foarte probabil, cu o nouă arenă, dar și cu tradiția și potențialul de susținere regională pentru Farul, lucrurile se vor schimba.
Astra Giurgiu a ieșit din fotbalul mare, dar în ciuda performanțelor din anii ei de glorie, inclusiv repere europene remarcabile, nu a reușit să iasă din paradigma unui club mic de provincie atunci când totul mergea bine. Nu a capacitat vreodată cu adevărat energia comunității, iar stadionul de doar 8.200 de locuri a fost rareori plin.
Poate cel mai intrigant caz rămâne însă, evident, CFR Cluj. Echipă cu tradiție față de celelalte două campioane Viitorul și Astra, deși fără rezultate notabile în trecutul său, CFR a avut o ascensiune formidabilă în ultimii ani și domină autoritar campionatul intern, reușind constant parcursuri europene de succes, raportate la nivelul fotbalului nostru.
Cu toate acestea și în ciuda unui stadion de 22.198 de locuri, CFR nu a putut, fie din absența sau ineficiența unei strategii de creștere a bazei de fani, fie din prezența în Cluj-Napoca a Universității, să devină o echipă iubită de mase. Nici dincolo de oraș, trupa din Gruia nu s-a putut poziționa, dovadă stau asistențele, drept o reprezentantă cu suport larg din partea Ardealului.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER